Kuchnia
kulinarnie
7 przepisów na przekąski dla dzieci na piknik i wycieczkę
W domu mamy albo dużą tolerancję, albo swoje metody na nieporządek, który zostawia dziecko po jedzeniu według metody BLW. Szybkie efekty i błyskawiczny rozwój naszego dziecka rekompensują nam jednak nieład towarzyszący posiłkom. Ale co, gdy planujemy wyjście na cały dzień lub wizytę u rodziny, u której niekoniecznie chcemy bałaganić? Przygotujmy potrawy o zwartej konsystencji, dzięki której jedzenie dobrze trzyma się w małej rączce i nie zostaje porozrzucane.
1. Marchewkowo-cukiniowe placki
1 cukinia
2 marchewki
posiekana natka pietruszki
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
Cukinię i marchew myjemy, obieramy, ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Odcedzamy warzywa wiele razy z nadmiaru soku, następnie mieszamy z jajkiem, 4 łyżkami mąki i natką pietruszki. Ciasto powinno być bardzo gęste (jeśli ciasto jest mało klejące, możemy dodać mąkę). Rozgrzewamy suchą patelnię i obsmażamy placki z dwóch stron kilka minut. Placuszki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
2. Szybkie pancakes
1 jajko
3-4 łyżki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
garść płatków owsianych
3/4 szklanki mleka roślinnego
szczypta proszku do pieczenia
łyżka oliwy z oliwek
(ewentualnie dowolne owoce, np. winogrona i banany)
Jajko, mąkę, płatki, mleko, oliwę, proszek łączymy i mieszamy mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste. Dużą łyżką bądź nabierką nalewamy je na patelnię. Placuszki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż się dobrze zarumienią (ok. 3 minut). Podajemy np. z owocami sezonowymi.
3. Warzywne muffiny
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki jaglanej
1 jajko
szklanka mleka roślinnego
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
wybrane warzywa, np. 3 różyczki brokułu, kilka fasolek szparagowych, kilka liści szpinaku, marchewka, 2 różyczki kalafiora.
Warzywa gotujemy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą mikserem. Dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy łyżką. Tak powstałą masę wylewamy do papilotek włożonych do foremki muffinkowej do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200⁰C do zarumienienia się.
4. Kokosanki owsiane
4 łyżki płatków owsianych
łyżka amarantusa ekspandowanego
5 łyżek otrębów
1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleko podgrzewamy, dodajemy płatki, otręby, wiórki i gotujemy do momentu powstania bardzo gęstej konsystencji, by mleko zostało całkowicie wchłonięte. Dodajemy proszek do pieczenia i amarantus. Układamy łyżką niekształtne kulki na papierze do pieczenia i blaszce. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 170⁰C do zbrązowienia.
5. Placki z dyni
1/2 szklanki ugotowanej na papkę dyni
szczypta cynamonu
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka mąki żytniej
Dynię podsmażamy na patelni z dodatkiem kropli oliwy z oliwek i kilkoma łyżkami wody, a następnie dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 15 minut, aż woda całkiem wyparuje. Następnie miękką dynię rozgniatamy widelcem na papkę. Mąkę mieszamy, przesiewamy przez sito, dodajemy cynamon i dynię. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania zwartej masy (trudno określić dokładne proporcje, ważne, by konsystencja ciasta była kleista i ciężka). Rozgrzewamy suchą patelnię i nakładamy łyżką ciasto. Obsmażamy z dwóch stron przez kilka minut. Placki można podawać na ciepło lub na zimno.
6. Batoniki z amarantusem i owocami
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/3 szklanki mąki owsianej bądź orkiszowej
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki ziaren słonecznika (zmielone)
2 łyżki siemienia lnianego (moczymy w 5 łyżkach wody przez pół godziny)
2 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki rodzynek (siekamy na drobne kawałki)
2 łyżki żurawiny suszonej (siekamy na drobne kawałki)
1 rozbełtane białko
2 łyżki roztopionego masła (opcjonalnie)
2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie)
W dużej misce mieszamy kolejno wszystkie składniki. Jeśli masa wydaje się zbyt sucha, dodajemy maksymalnie pół szklanki wody. Formę o dowolnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę, dokładnie i równomiernie rozmieszczając (na wysokość ok. 2 cm). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170⁰C . Gdy masa ostygnie, możemy pokroić ją na batoniki i zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.
7. Ryżowe kotlety z soczewicą
1/2 szklanki ryżu
szklanka czerwonej soczewicy
jajko
ząbek czosnku
1/2 cebuli
oliwa z oliwek
zioła
Ryż gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy i blendujemy. Cebulkę lekko szklimy na oliwie z oliwek. Ryż, soczewicę, jajko, cebulę, czosnek i porwane zioła łączymy ze sobą. Odstawiamy co najmniej na 30 minut do lodówki. Wyrabiamy kotleciki zmoczonymi dłońmy. Układamy kotleciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200⁰C .
Brzuszek dziecka jest pełny, jedzenie zdrowe, dookoła czyściutko – wszyscy zadowoleni.
MA==