Kuchnia

kulinarnie

7 pomysłów na lekką, wakacyjną sałatkę

1. Piękna baza
Podstawą jest smaczna sałata. Możesz wykorzystać tutaj wiele opcji. My proponujemy mix sałat, stworzony z rukoli, roszponki i szpinaku.
2. Węglowodany
Aby twoja sałatka była w pełni satysfakcjonująca niezbędna są węglowodany. Nie musisz jednak dodawać żadnych słodkich i kalorycznych składników. Wystarczą pełnoziarniste nasiona.
3. Warzywa
Możesz dodawać do swojej sałatki składników do woli. Osobiście polecamy grilowaną cukienię, marchewkę, koktajlowe pomidorki czy czerwoną cebulę.
4. Owoce
Owoce w sałatce brzmią według ciebie niespotykanie? W takim razie nie próbowałaś dodać do swojej lekkiej potrawy takich składników, jak: awokado, ananas czy melon.
5. Proteiny
Skoro masz już sałatę, porcję węglowodanów, a także warzyw i owoców, czas na proteiny. Osobiście polecamy kurczaka, indyka, ser feta czy grilowanego łososia.
6. Pyszny dressing
Dressingi wcale nie muszą być tłuste. Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością dodawanej oliwy! Możesz dodać do niej nieco zimnej wody - efekt będzie podobny i będziesz miała pewność, że jesz zdrowo. Ponadto, dobrym pomysłem jest połączenie jogurtu greckiego z odrobiną musztardy, czosnku i bazylii.
7. Orzechy
Twoja letnia sałatka będzie niedokończona bez odrobiny orzechów, takich jak choćby zdrowy i dodający smaku, słonecznik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation