Kuchnia

pierogi

Ten jeden trik to..d dodatek jednej łyżki masła. To ono sprawia, że ciasto na pierogi wychodzi idealnie gładkie gładkie. Nie rwie się, nie klei, nie przywiera do stolnicy. Ale również pierogi na jego bazie nie rozpadają się podczas gotowania. Pamiętajcie też, że mąka na pierogi lubi być "zaparzone" gorącą wodą. Nie ciepłą, nie wrzątkiem, ale właśnie gorącą. Taką wodę wlewamy do mącznego dołka stworzonego z mąki, szczypty soli i masła. Do babcinych trików na pyszne ciasto na pierogi należy również to, by ciasto, które po wyrobieniu trzeba na chwilę odstawić, przykrywamy ciepłym (najlepiej glinianym) talerzem. Dzięki temu stanie się jeszcze bardziej miękkie!

Proporcje na babcine ciasto na pierogi:

pół kg mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiekać z masłem, dodać sól.
Zrobić kopczyk, wlewać gorącą wodę i wyrabiać ciasto.
Odstawić na pół godziny. Przykryć ciepłym talerzem (kamionkowym lub glinianym), podgrzanym w piekarniku lub mikrofalówce. Wałkować ciasto, wycinać kółka na pierogi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation