Kuchnia

pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Ciasto:

300 g mąki + trochę do podsypywania
1 jajko
ok. 150 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
½ łyżeczki soli


Dodatkowo:

100 g słoniny


Farsz:

100 g kaszy gryczanej
200 g półtłustego twarogu
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
czarny pieprz
sól




*
PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatajdo momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.

Farsz
Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Następnie odstaw do przestudzenia. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na złoto. Połącz z kaszą i dodaj pokruszony twaróg. Farsz na pierogi przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

Lepienie pierogów
Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtny okrąg o średnicy ok. 6 cm. (Okręgi możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką.

Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później. Pierogi z kaszą gryczaną najlepiej smakują ze skwarkami ze słoniny. Słoninę wystarczy pokroić w kostkę i wytopić z niej tłuszcz na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation