Kuchnia

Coś słodkiego

Pierogi z serem

– wskazówki :


– nakładać farsz od strony, na której ciasto przylegało do blatu/stolnicy. Tam jest bardziej wilgotne i łatwiej się sklei
– zacząć zlepianie od środkowej części brzegu i kierować się ku bokom
– jeśli pierogi słabo się zlepiły i wydaje ci się, że farsz może wypadać w trakcie gotowania, połóż pierogi na oprószonej mąką desce i widelcem dociśnij brzeg tak, by odcisnęły się kreseczki
– w ogóle układać pierogi na dużych deskach do krojenia oprószonych mąką. wtedy łatwo je na niej przenieść nad garnek i zsuwać po kolei do gotującej się wody

Poniżej podaję dwie receptury na dobre, elastyczne, łatwo sklejające się ciasto.

składniki ( na ok. 40 szt) :

– 3 szklanki mąki ( 450 g)

– szklanka gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– 1/2 łyżeczki soli
lub
– 3 szklanki mąki ( 450 g)
– pół litra maślanki
– 1/2 łyżeczki soli

na farsz:
– 400 g białego, półtłustego lub tłustego sera
– żółtko
– dwie łyżki cukru
– łyżeczka mąki pszennej

– dwie łyżki stopionego masła do polania, ew. 200 ml ubitej śmietanki 30 – 36% z dodatkiem łyżki cukru
Pierogi z serem – przepis

Składniki ciasta zagnieść ręką na stolnicy lub w misce na elastyczne ciasto. Można wyrobić je przy pomocy miksera z końcówkami haki. Gdyby było bardzo rzadkie i lepiące – dodać nieco więcej mąki (po łyżce dwie, nadmiar da twarde po ugotowaniu ciasto), jeśli wychodzi suche i twarde – dać nieco więcej wody lub maślanki. Odstawić w misce, pod przykryciem z folii na 15 – 30 minut.
Połowę ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, na dość cienki (ok. 1mm ) placek. Pozostałą część ciasta pozostawić pod przykryciem z folii by nie obsychała.

Szklanką lub kieliszkiem do wina wykrawać kółka.
Ser rozgnieść dobrze widelcem. Wymieszać go z żółtkiem i cukrem.
Na środku każdego kółka z ciasta układać po łyżeczce farszu i sklejać mocno brzegi. Pierogi układać na podsypanych mąką deskach do krojenia.
W szerokim garnku zagotować ok. 2- 3 litry wody, osolić łyżeczką soli.
Wrzucać pierogi na wrzątek, zmniejszyć ogień by woda nie wrzała intensywnie. Gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Wykładać pojedynczą warstwą na półmiskach i do razu polewać stopionym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation