Kuchnia

Coś słodkiego

Racuszki na jogurcie

Składniki:
200g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżki oleju

2 łyżki cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej do smażenia

owoce: truskawki i borówki – po garści














*** W miseczce mieszamy jogurt z jajkami, cukrem i olejem ***



*** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia się składników na jednolitą masę ***



*** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ***



*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Na każdym placku układamy owoce: po dwa plasterki truskawek i po 2-4 borówki ***



*** Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony). Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***



*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo z bitą śmietaną ***





*** SMACZNEGO ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation