Kuchnia

Przepisy

Klasyka na weekend- zrazy ze schabu - Kuchnia Agaty - najsmaczniejszy blog kulinarny!


schab bez kości - wielkość zależna od tego, ile zrazów chcemy uzyskać), pokrojony na ok. 1,5 cm plastry
do każdego zraza
kiszony ogórek - 1/8 szt
wędzonka - 1 plaster
cebula - kilka piórek
musztarda - 1/3 łyżeczki
sos
kminek - 1 łyżka całych nasionek
cebula - 1 szt
liść laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarenka
mąka krupczatka - 1/2 szklanki
bulion - 2 szklanki
olej - do smazęnia
sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Plastry schabu rozbić na cienkie płaty. Posmarować równomiernie musztardą, do środka włożyć ogórek, wędlinę oraz cebulkę. Mocno zawinąć (nie trzeba używać nitki czy wykałaczek, mięso dobrze utrzymuje swoją formę). Każdy zraz obtoczyć w mące krupczatce, a następnie obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Na dno większego garnka wlać odrobinę oleju, wsypać kminek oraz włożyć posiekaną cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Na warstwie przypraw ułożyć zarumienione roladki z mięsa (dość ściśle- dzięki temu nie rozwiną się w czasie gotowania). Zrazy zalać bulionem, przykryć, dusić na wolnym ogniu ok. 1-2 godzin, mięso musi stać się soczyste i kruche.

(do podania użyłam suszonej żurawiny)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation