Książka

potrawy regionalne

jogurtowy kurczak z Pakistanu.... - - mniam....mniam... - bloog.pl


kawałki kurczaka bez skóry
3 łyżeczki soku z cytryny
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki Fine Herbes ( połączenie świeżych ziół stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej: szczypiorku, natki pietruszki, estragonu i trybuły; tej akurat nie miałam)
1 1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3/4 łyżeczki imbiru
około 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 posiekane cebule
1/2 łyżeczki mielonych goździków


Wszystko włącznie z kurczakiem wrzucić do miski, dokładnie wymieszać. Przykryć i marynować w lodówce około 24 godzin od czasu do czasu obracając. Rozgrzać piekarnik. W oryginale podane jest aby wyjąć kurczaka z marynaty ale ja wszystko przełożyłam do torebki do pieczenia. W torebce piec 30 minut, po tym czasie rozciąć lub całkowicie wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec kolejne 30 minut, polewając czasami marynatą. Posypałam troszkę na wierzchu słodką papryką, bo mi brakowało koloru...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation