Książka

potrawy regionalne

Pieczona kaczka po kantońsku | Kuchnia Azjatycka
Kaczka 2,2 kg

Marynata
½ cebuli
5 cm kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
1 gałązka szczypioru (tylko biała część)
1 strąk anyżu gwiazdkowego
7 cm laska cynamonu
2 liście laurowe
2 łyżki sosu hoisin
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka przyprawy pięciu smaków
1 łyżka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka oleju sezamowego
PŁYN DO POLEWANIA KACZKI

3 szklanki wody
3 łyżki białego octu
1 łyżka syropu słodowego

Pokroić cebulę i imbir na plasterki, a czosnek i cebulkę ze szczypiorku grubo posiekać. Podprażyć je na suchej patelni wraz z anyżem, cynamonem i liśćmi laurowymi, aż się trochę podpieką i zaczną uwalniać mocne zapachy. Wysypać zawartość patelni do miski i zostawić do ostygnięcia.

W małej misce wymieszać sos hoisin, sos ostrygowy, przyprawę pięciu smaków, sproszkowany czosnek i olej sezamowy. Połączyć mieszankę z uprażonymi składnikami.

Umyć kaczkę i przesuszyć ją wewnątrz ręcznikiem papierowym. Włożyć przygotowaną marynatę do wnętrza kaczki, rozkładając równomiernie i wmasowując dokładnie w całe wnętrze. „Zszyć” wnękę kaczki bambusowym patyczkiem.

Zagotować w woku wodę z octem i syropem słodowym. Chwycić kaczkę za szyję, przenieść nad wok i polewać ją całą dookoła gotującym się płynem (ok. 10 razy). Po tym zabiegu skóra kaczki zrobi się lekko błyszcząca. Zawiesić kaczkę za szyję lub skrzydła (najlepiej nad miską, bo może jeszcze coś z niej kapać) i zostawić tak na ok. pół dnia. Następnie położyć ją na tacce, piersią do góry, nie przykrywać i wstawić do lodówki na 4 dni (nie skracać tego czasu, gdyż im dłużej kaczka będzie schła w lodówce, tym potem skórka będzie bardziej chrupka).

Parę godzin przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki i zostawić, aż się ociepli.

Ułożyć kaczkę na kratce (pod kratką umieścić blaszkę) i wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika. Piec 1 godzinę. Jeśli kaczka zrumieni się dostatecznie, wyjąć ją. Jeśli jest za blada, piec jeszcze kilka do kilkunastu minut. Po wyjęciu z piekarnika kaczka powinna odpoczywać ok. 20 minut. Po tym czasie zdjąć patyczek i wylać wytworzony w kaczce sos. Można go wykorzystać do jakichś dań lub wylać. Kaczkę należy następnie pociąć odpowiednio do dalszego zastosowania mięsa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation