Kuchnia

przyprawy

Dukkah jest mieszanką sezamu, orzechów i przypraw, prażonych razem i zmielonych. Najpierw macza się kawałek chleba w oliwie, potem w dukkah, a potem zjada. To jest WSPANIAŁE!!! (a przepis Claudii Roden)

Kraj pochodzenia: Egipt

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

250 g (ćwierć kilo) białego sezamu
125 g nasion kolendry
60 g obranych migdałów (lub orzechów laskowych; mogą też być fistaszki)
60 g mielonego kminu rzymskiego
ewentualnie suszona mięta

Dukkah - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (czyli w praktyce na full).
Wsypujemy sezam i kolendrę na blaszkę i prażymy 5-10 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując! Ziarna powinny się lekko zrumienić i ładnie pachnieć. Upieczone ziarna zsypujemy z blaszki i studzimy.
Na blaszkę wsypujemy migdały (orzechy) i prażymy je około 5-7 minut, tez cały czas pilnując. Kiedy będą złote, studzimy.
Do malaksera wkładamy sezam, kolendrę, migdały (orzechy) i kmin rzymski. Dodajemy trochę soli i pieprzu i ewentualnie pół łyżeczki suszonej mięty i miksujemy. Powinien powstać gruby proszek. Nie wolno miksować za długo, bo zamiast proszku zacznie się tworzyć pasta, a nie o to chodzi.
Przechowujemy dukkah w szczelnie zamykanym pudełku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation