Kuchnia

Imprezowe dania

Sałatka warstwowa Gyros-kebab

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy do kebabów
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 mały słoik majonezu
6-7 łyżek pikantnego ketchupu
1 duża czerwona cebula
1 sałata rzymska podłużna

Przygotowanie:

Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy oregano, przyprawę do kebaba, oliwę, czosnek, oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do miękkości na patelni bez tłuszczu. Mięso smażymy, aż się porządnie zarumieni. Usmażone mięso odkładamy do ostygnięcia. Ostudzone mięso wykładamy na dno wysokiej szklanej misy. Na mięso wykładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na cebulę nakładamy warstwę majonezu. Na majonez wykładamy kukurydzę. Na kukurydzę układamy pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki nakładamy warstwę ketchupu. Na ketchup układamy poszatkowaną sałatę. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation