Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Profiterolki z kremem ajerkoniakowym i białą czekoladą

Receptura na ok 16 sztuk:

CIASTO:
150 ml wody
50 g masła
90 g mąki pszennej
3 jajka
odrobina proszku do pieczenia - na czubku noża

Ustaw temperaturę w piekarniku na 210*C (410*F).
W rondelku rozpuść masło w wodzie. Do gorącego dodaj przesianą mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie kulka ciasta. Zdejmij teraz z ognia i odstaw, by trochę przestygło. Do ciepłej jeszcze masy dodaj kolejno jajka, mieszając za każdym razem, aż składniki się połączą. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Teraz dodaj odrobinę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto. Ciasto ma idealną konsystencje jeśli stoi w nim drewniana łyżka :)
Na blaszkę wyłożoną pergaminem nakładaj łyżeczką porcje ciasta formując nieduże kulki i pamiętaj, że jeszcze sporo urosną więc staraj się zachować ok 2 - 3 cm odstęp.
Wstaw blaszkę do gorącego piekarnika na 20 minut.

KREM:
250 ml mleka
3 żółtka
60 g drobnego cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej (kartoflanki, skrobi)
100 g masła
25 ml ajerkoniaku

Odlej odrobinę mleka i wymieszaj najpierw z żółtkami, a następnie z ajerkoniakiem, oraz mąką jedną i drugą. Resztę mleka razem z cukrem zagotuj w rondelku. Gdy mleko będzie wrzące dodaj masę z mleka, żółtek i mąki, i ugotuj dość gęsty budyń. Odstaw do przestudzenia, ale pamiętaj aby raz po raz przemieszać by wierzch budyniu nie stężał.
Gdy masa ostygnie dodaj miękkiego masła i zmiksuj na gładki krem.

POLEWA:
100 g białej czekolady

Czekoladę rozdrobnij na małe kawałki, przełóż do miski i wstaw do mikrofali na 1 minutę. Dokładnie rozmieszaj, aż rozpuszczą się grudki.
Profiterolki nadziewaj kremem za pomocą szprycki z wąską końcówką lub przekrój i przełóż kremem, a następnie polej czekoladą.
Aby pięknie i świątecznie wyglądały posyp je posiekaną suszoną żurawiną i orzeszkami pistacjowymi.

Miłego pieczenia i dekorowania oraz smakowania życzę :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation