Kuchnia

zupy

Zupa meksykańska


Treściwa, pikantna i niezwykle syta - taka jest właśnie zupa meksykańska. Mogę Was zapewnić, że zasmakuje domownikom jak i znajomym. Według mnie jest ona doskonałym daniem obiadowym, jak i częścią imprezowego menu. Feria barw, intensywny smak to cechy, które ją wyróżniają. Skosztujesz jej raz i będziesz do niej wracać częściej.


Do wykonania zupy potrzebujemy:

0,5 kg mięsa mielonego
litr bulionu np.: wołowego
2 puszki pomidorów pelati
2 kolorowe papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
puszka kukurydzy
pęczek pietruszki
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
papryczka chilli
sól, pieprz


Wykonanie:

1. Mięso smażymy na patelni, jak już będzie ścięte dodajemy pokrojoną w paski cebulę oraz posiekany czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy do smaku sól i pieprz.

2. Do zagotowanego bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone mięso i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki: czerwoną i białą fasolę, posiekaną papryczkę chilli.

3. Gotujemy całość ok 5 min, dodajemy pomidory - należy je posiekać przed dodaniem do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeżeli jest zbyt wodnita możemy ją zaciągnąć mąką.

4. Do gotowej zupy wsypujemy posiekaną pietruszkę. Podawać z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation