Inne

jedzonko

Ciasteczka dyniowe
porcja na 50 ciasteczek
(zmieniony przepis z Joy of baking)

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka
1 szklanka miąższu dyni startego na tartce na małych oczkach
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól.
W dużej misce zmiksować jajka i cukier, aż utworzą lekką i delikatną masę. Dodać olej i dynię, zmiksować. Dalej miksując, na małych obrotach, wsypać mąkę oraz orzechy i mieszać, aż składniki się połączą.
Za pomocą łyżki nakładać kleksy ciasta na przygotowane blaszki, zachowując odstępy.
Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation