Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

Farfalle al tonno

Składniki, 2 - 3 porcje:

200 g makaronu farfalle (kokardki)
puszka tuńczyka w oliwie
2 łyżki kaparów
1/2 cebuli
suszone oregano
4 łyżki oliwy extra virgin
1/2 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30% (lub serka mascarpone)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tarty parmezan, suszony zielony pieprz do dekoracji i świeże oregano

Wykonanie:

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation