Kuchnia

Dania gorace

Składniki

3 bakłażany o łącznej wadze około 3/4 kg
6 łyżek oleju
sól

nadzienie:
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
1 szklanka ugotowanego ryżu na sypko
1 spora cebula
1 łyżka oleju
1/3 szklanki rodzynek
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek świeżej mięty
1/2 łyżeczki cynamonu
spora szczypta suszonej chilli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos:
2 szklanki bulionu
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo:
1/2 czarnych oliwek
olej do smarowania blachy i formy

do podania:
Coca-Cola
Przepis


Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Ułóż na blasze wysmarowanej olejem, posól i spryskaj olejem.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut, wyjmij, odstaw do przestygnięcia.
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę, podsmaż na łyżce oleju, aż lekko się zeszkli.
Wszystkie składniki nadzienia przełóż do miski i wyrób na jednolitą masę - spróbuj, powinna mieć wyraźnie pikantny smak.
Na podpieczone plastry bakłażanów nakładaj porcje mięsa i zwijaj w roladki.
Roladki układaj w formie wysmarowanej olejem. Zalej sosem, kilka razy stuknij formą, bu sos się wszędzie dostał. Pomiędzy roladki powkładaj oliwki.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 40 minut.
Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką z ogórków z jogurtem popularnie zwaną cacykami :)
A radości doda Coca-Cola.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation