Kuchnia

Dania obiadowe

Kotlety z cukinii | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI 5 KOTLETÓW

1 cukinia 250 g
1/4 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + do panierki
po łyżce posiekanej natki i koperku
sól, czarny i biały pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Cukinię (ze skórką ale bez pestek) zetrzeć na tarce i odłożyć. Do małego garnka wsypać kaszę, dodać obraną i startą na tarce marchewkę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić.
Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodać 3 łyżki bułki tartej i wymieszać. Następnie dodać kaszę z marchewką, natkę i koperek i dokładnie wyrobić masę. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki.
Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Uformować 5 kotletów, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Rozgrzać patelnię z masłem lub olejem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation