Kuchnia

Kasza nasza

Królewskie śniadanie: Placuszki jaglano-bananowe | Ammniam

Składniki:
1/2 szklanki mąki jaglanej,
1-2 łyżki mąki kukurydzianej, (aktualizacja: można pominąć),
2 banany,
1/2 szklanki mleka roślinnego,
cynamon,
wanilia mielona,
1 łyżeczka soku z cytryny.

sos:
1 duża gruszka,
1/2 szklanki świeżej żurawiny,
syrop klonowy (opcjonalnie),
kilka kropli wody różanej (opcjonalnie),
wanilia mielona.

Sposób wykonania sosu:

Gruszkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i dusić pod przykryciem.
Po chwili dodać żurawinę, wymieszać i nadal dusić do momentu, aż owoce będą miękkie.
Całość zmiksować na gładki sos. Przyprawić wanilią i wodą różaną. Dosłodzić syropem klonowym.

Sposób wykonania placków:

Banana zmiksować z mlekiem na gładko, dodać obie mąki, przyprawy, sok z cytryny i całość zmiksować do połączenia składników.
Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać ciepłe z sosem gruszkowo-żurawinowym i płatkami migdałowymi.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.
Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation