Kuchnia

dania

Sałatka z kaszą bulgur
Składniki:

1 szklanka kaszy bulgur BIO
2 szklanki wrzątku
250 g pomidorków koktajlowych
1 średni ogórek
4 łyżki kukurydzy BIO
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki orzeszków ziemnych (mogą być solone)

Sos:

4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Do podania:

sok marchwiowy BIO

1. Kaszę bulgur zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 15 minut do napęcznienia.
2. Pomidorki myję i przekrawam każdego na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. Orzeszki i słonecznik podprażam na suchej patelni teflonowej bez tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
3. W słoiczku umieszczam wszystkie składniki na sos. Naczynie zakręcam i wstrząsam nim, aż całość się połączy.
4. Do napęczniałej, ostudzonej kaszy dodaję warzywa, podprażone orzeszki ze słonecznikiem i rodzynki. Dodaję osączoną kukurydzę. Na koniec wlewam sos i całość dokładnie mieszam. Wstawiam do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation