Kuchnia

dania

mąki o symbolach 550 lub 500

SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIZZE

4 niepełne szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody +/- kilka łyżek
1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
oliwa do smarowania blaszek i dłoni, gdyby był problem z lepieniem się ciasta


JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIZZE

Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże złączyć ze sobą i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od ręki przełożyć je do miski i przykryć natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawiam do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę, do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Gdy urośnie, wyjąć ciasto z miski, kilka razy ugnieść, dzielić na kawałki i uformować cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE:

Jeśli placki będą bardzo cienkie, to wyjdzie idealna pizza na cienkim cieście. Na cieście delikatnie rozprowadzić sos, posypać przyprawami, startym serem i piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.

PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE:

Jeśli uformowane placki na pizze będą grubsze, wtedy wyjdzie pizza na grubym cieście. W przypadku pizzy na grubym cieście, trzeba pozostawić ją 15-20 minut do ponownego wrośnięcia po uformowaniu krążka. Na cieście delikatnie rozprowadzić sos, posypać przyprawami, startym serem i piecz około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation