Kuchnia

Zupy

Zupa jogurtowa z pęczakiem. Inspiracje Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi

Porcje: 3-4
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
800 ml wody,
200 g greckiego jogurtu,
100 g pęczaku,
pęczek świeżej mięty, posiekanej,
garść posiekanej natki pietruszki,
10 listków bazylii,
1 jajko,
1 szalotka drobno posiekana,
3 łyżki posiekanej dymki,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka suszonej mięty,
sól i czarny pieprz.



Przygotowanie:
Pęczak ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli (ok. 12-15 minut). Potrzebne będzie 600 ml wywaru razem z pęczakiem, jeśli jest mniej dolać wody.
W między czasie szalotkę zeszklić na maśle razem z suszoną miętą, dodać do kaszy.
Jajko ubić z jogurtem, dodać po jednej łyżce kaszy żeby jogurt i jajko zahartować, co zapobiegnie rozwarstwianiu się zupy. Przelać ciepły jogurt do rondla z zupą, ponownie zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać zioła i dymkę, doprawić do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation