Kuchnia

zupy

Tajska zupa z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 401 KCAL
25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
1 pojedyncza pierś kurczaka
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1,5 litra bulionu drobiowego
150 g pieczarek
5 łyżek kukurydzy z puszki
250 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki sosu rybnego
szczypiorek
DO PODANIA
limonka
świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE

Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.
WSKAZÓWKI

* można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation