Kuchnia

zupy

zupa krem z dyni i buraków

składniki na 2-3 porcje
1/2 kg dyni
1 średni burak
1 marchewka
2 małe ziemniaki
1 kwaskowe jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz ziołowy do smaku
1 łyżeczka masło lub oleju roślinnego w wersji wegańskiej
dodatki: grzanki, suchary, drobny makaron, ryż - do wyboru wg upodobań

przygotowanie
warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. do garnka wrzucamy najpierw buraczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy. buraczki gotują się najdłużej. jak będą już miękkawe to dodajemy resztę warzyw, poza dynią i jabłkiem, dynia i jabłka gotują się najszybciej. jak pozostałe warzywka będą miękkie, wrzucamy kostki dyni i jabłka, i gotujemy jeszcze ok. 5 minut - tyle wystarczy. wszystko lekko przestudzamy i przecieramy blenderem na gładki krem. w razie potrzeby dodajemy wody by uzyskać ulubioną konsystencje. doprawiamy sokiem, przyprawami i zagotowujemy. na koniec dodajemy łyżeczkę masła lub delikatnego oleju. podajemy z ulubionymi dodatkami. jeśli ktoś lubi możemy zabielić zupę śmietanką lub w wersji wegańskiej mlekiem roślinnym czy jogurtem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation