Kuchnia

alkohole

Nalewka mirabelkowa

czas przygotowania: 30 minut + 3 tygodnie nastawu + czas leżakowania
składniki:
2 kg żółtych mirabelek
750 g cukru
500 ml wody
750 ml spirytusu 95%
250 ml wódki czystej 40%
3 łyżki spirytusu 4 korzeni


Jak zrobić nalewkę z żółtych mirabelek?

Dojrzałe mirabelki umyłam i osączyłam. Każdą śliweczkę nacięłam ostrym nożem dookoła co pomoże wydobyć smak z owoców, nie usuwałam pestek. Przełożyłam śliwki do dużego słoja.

Z wody i cukru przygotowałam syrop a kiedy ostygł dolałam do niego spirytus i wódkę. Mieszanką zalałam owoce w słoju. Zakręciłam naczynie i odstawiłam w słoneczne miejsce na 3 tygodnie.

Po upływie 3 tygodni nastaw w słoju miał już piękny, słoneczny kolor a owoce widocznie opadały na dno naczynia. Zlałam cały płyn dobrze osączając owoce. Do płynu dodałam 3 łyżki spirytusu czterech korzeni, wymieszałam i rozlałam do butelek. Nalewkę odstawiłam w ciemne miejsce na przynajmniej 3 miesiące żeby dojrzała.

Owoce pozostałe z nastawu też można wykorzystać np. na marmoladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation