Kuchnia

alkohole

Wódka mandarynkowa – przepis

Składniki:

pół litra wódki
5 łyżek skórek z mandarynki
laska wanilii, przekrojona na pół wzdłuż
Przygotowanie:

Najwięcej czasu zajmie tu przygotowanie skórki mandarynki. Trzeba najpierw mandarynkę dobrze umyć, a potem obrać skórkę tak, by nie miała tej białej części wewnątrz – ona może spowodować, że wódka będzie gorzka i nie do wypicia. Pozbywamy się jej więc ostrym nożem albo obieramy mandarynkę obieraczką czy nożykiem tak, by zebrać tylko pomarańczową część skórki.

Obrane skórki wrzucam do słoika, zalewam wódką, dodaję wanilię – kroję laskę na dwie części i nacinam wzdłuż, żeby więcej aromatu mogło się wydostać z ziarenek.

Odstawiam zamknięty słoik na jakieś 3-4 dni, co jakiś czas potrząsam nim, żeby mieszać składniki. Po tym czasie przelewam wódkę do butelki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation