Kuchnia

alkohole

Nalewki owocowe - kiedy jaką nastawić? | 2DRINK.PL



Szybko i konkretnie – kiedy trzeba nastawić nalewkę z których owoców, żeby zdążyć, zanim się skończą?

Nalewki owocowe przygotowuję od kilku lat i co roku eksperymentuję z nowymi smakami, raz robię słabsze, raz mocniejsze. W tym roku po raz pierwszy nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki (nie wiem czy już chcecie przepis, bo teraz są porzeczki czy dopiero po zlaniu?), robię też smakowe wódki (np. wódkę truskawkową, ale właśnie będę zlewać też truskawkowo-arbuzową, która pachnie świetnie!). Mam swoje sprawdzone, ulubione przepisy na nalewki, które wszyscy chwalą – świetnie wychodzi mi nalewka porzeczkowa i nalewka wiśniowa.

Nalewki najlepiej robić wtedy, gdy są świeże, soczyste sezonowe owoce. Kilka nalewek można robić przez cały rok. Oto moja lista sezonowych owoców – jeśli o czymś zapomniałam, to dorzućcie w komentarzach!
Czerwiec

truskawki (wódka truskawkowa, nalewka truskawkowa, rum truskawkowy)
poziomki

W czerwcu można zacząć robić nalewkę wieloowocową, czyli ratafię.
Lipiec

jagody i borówki
maliny (nalewka malinowa, nalewka malinowa mocna)
morele (nalewka morelowa)
czerwone porzeczki
czarne porzeczki (nalewka z czarnej porzeczki)
wiśnie (nalewka wiśniowa)


Sierpień

brzoskwinie
gruszki
jeżyny

Wrzesień

śliwki (nalewka śliwkowa)
czarny bez
dzika róża

Październik

pigwa
aronia
żurawina

Cały rok
pomarańcze (nalewka pomarańczowa z goździkami i imbirem)
cytryny (Cytrynówka – szybka i pyszna nalewka)
mandarynki (wódka mandarynkowa)

W czerwcu można zrobić pyszna i pachnąca nalewkę z kwiatów bzu czarnego oraz truskawkowo-rabarbarowa.
W październiku polecam zrobić nalewkę z dzikiej róży oraz nalewkę z czeremchy.
W grudniu nalewkę bożonarodzeniowa z suszonych śliwek i moreli.

Przez cały rok można robić kawowa i kokosowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation