Kuchnia

Na ostro

Kurczak z ananasem
w błyskawicznym daniu z jednej patelni dodatkiem ryżu
Składniki, 2 porcje:

• 1 łyżka oleju lub klarowanego masła
• 1 czubata łyżeczka drobno startego imbiru
• 1 ząbek czosnku starty na drobnej tarce
• szczypta chili (płatków lub posiekanej), do smaku
• 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w równą kostkę około 1,5 cm
• 3 plasterki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki
• 1/4 szklanki białego wina*
• 1/2 szklanki soku jabłkowego
• 1/2 szklanki soku ananasowego (może być syrop z puszki)
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka masła

• 100 g ryżu długoziarnistego, ugotowanego

* można zastąpić brandy lub sokiem jabłkowym + 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego



Przygotowanie:
Ugotować ryż, odcedzić. Na patelnię wlać olej lub włożyć klarowane masło, dodać imbir, czosnek i chili, smażyć mieszając na umiarkowanym ogniu przez około minutę. Dodać kurczaka oprószonego solą i obsmażyć go z każdej strony.
Dodać ananasa i wino, gotować przez minutę aż wyparuje. Wlać sok jabłkowy i gotować przez około 2 minuty aż mniej więcej połowa soku się zredukuje.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem ananasowym i wlać na patelnię. Zagotować, dodać sok z cytryny i masło. Gotować jeszcze przez około 1 minutę aż sos będzie odpowiednio gęsty a kurczak ugotowany. Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation