Kuchnia

Omlety, naleśniki, pankejki

Liczba polubień: 2 252
shining_star_9Kolejny pomysł na wykorzystanie jagód to coroczne u mnie flaugnarde z jagodami pochodzące z Francji 😊 Przepis pochodzi od @filozofiasmaku jednak chciałam wypróbować go wreszcie w wersji bezglutenowej i się udało 😊 Nie wiem jak się nadadzą inne mąki oprócz podanych przeze mnie, więc musicie próbować. Podczas pieczenia mąka opada na dno, więc po upieczeniu otrzymujemy takiego jakby omletonaleśnika, bo góra to taka piana jajeczna, a dół to pieczony naleśnik 😄
Przepis na formę 20cm:
✅3 jajka
✅0,5 szkl. mąki jaglanej (lub ryżowej, kukurydzianej) ✅1 łyżka ksylitolu
✅1 szkl. mleka
✅kilka kropel olejku waniliowego
✅szczypta soli
✅garść jagód
✅masło do posmarowania formy
Wszystkie składniki oprócz jagód łączymy razem i mieszamy. Formę (kokilkę albo silikonową) smarujemy masłem. Wlewamy bardzo wodnistą masę do formy, wrzucamy na górę jagody i pieczemy w 180*C przez 40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation