Kuchnia

Przepisy

Makaron domowy klasyczny i szpinakowy



Składniki na makaron klasyczny:
200g mąki
2 jajka (2x60g)
1 łyżka oliwy z oliwek

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w misie. Wyrobić dokładnie cisto 2min/ob. interwał. Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą mocnego miksera (końcówki z hakiem). Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.


Składniki na makaron zielony (szpinakowy)
300g mąki
70g szpinaku (świeże liście umyte i osuszone)
2 jajka (2x60g)
1 łyżka oliwy z oliwek

wykonanie thermomix:
Mąkę i szpinak umieścić w misie. Zmiksować dokładnie 20 sek/obr.9
Dodać jajka i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto 2 min/obr.interwał
Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.


wykonanie tradycyjne:
Szpinak zmiksować bardzo dokładnie z mąką malakserem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation