Wnętrza

Home Sweet Home

Muffiny orkiszowe z owsianką i jeżynami
składniki (12 muffinów):

170g mąki orkiszowej
50g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
150ml mleka
100ml oleju rzepakowego
100g miodu
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ok. 200g jeżyn
składniki na owsiankę:

200ml mleka + 2 łyżki
50g płatków owsianych, rozdrobnionych
2 łyżki cukru waniliowego
składniki na kruszonkę:

4 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
Składniki na muffiny powinny być w temp. pokojowej.

Przygotować kruszonkę: wymieszać w miseczce mąkę i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć opuszkami palców na okruchy, włożyć do lodówki.

Przygotować owsiankę: Do garnka wsypać zmielone płatki owsiane i cukier, dodać mleko. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić. Tuż przed pieczeniem muffinek wymieszać z 2 łyżkami mleka.

Piekarnik nagrzać do 175st.C. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do dużej miski przesiać mąkę, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać ręczną trzepaczką mleko, olej, miód, jajka i wanilię. Do suchych składników wlać mokre. Szybko wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Ciasto rozdzielić po równo między muffinkowe dołki. Na cieście rozłożyć po czubatej łyżeczce owsianki (resztę możecie zjeść!) oraz 3-4 jeżyny. Posypać kruszonką i piec 16-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation