Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Tapenade, czyli pasta z oliwek

-300 / 350 g oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
-5 ząbków czosnku
-6 filecików anchois
-70 ml oliwy z oliwek
-3 łyżki ziół prowansalskich
-70 g kaparów
-pieprz do smaku

Przygotowanie tapenade trwa około 10 minut. Oliwki dokładnie odsączam (ja zrobiłam tapenade z czarnych oliwek) i kroję niezbyt dokładnie, czosnek siekam. Wszystko wrzucam do wysokiego naczynia razem z ziołami, anchois (anchois konserwowane w soli należy najpierw przepłukać), kaparami i połową oliwy i blenduję. Doprawiam pieprzem. W międzyczasie wkładam na kilka minut do piekarnika pokrojoną bagietkę i podpiekam ją, tak żeby była chrupka.

Na ciepłe grzanki smaruję sporą porcją pasty, dekoruję bazylią. Tapenade może przechowywać w lodówce około 2 tygodni. Wkładamy wtedy pastę do słoiczka lub szczelnego naczynia i zalewamy drugą połową oliwy. Bardzo szybka i bardzo prosta pasta z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation