Kuchnia

porady

Idealny domowy ketchup
Przepis Peo (na 300 ml)

Składniki:
5-6 dojrzałych pomidorów
1 szalotka
1 ząbek czosnku
75g selera
2 łyżki oleju rzepakowego
50ml białego octu winnego
50ml przecieru pomidorowego
50ml brązowego cukru
1 łyżeczka soli
gałka muszkatołowa do smaku

Przyrządzanie:
Posiekaj pomidory, szalotki, czosnek i seler. W rondlu na średnim ogniu podgrzej olej, a następnie dodaj przecier pomidorowy i pokrojone warzywa. Podsmażaj przez kilka minut. Dodaj ocet i cukier. Mieszankę duś przez około 30 minut lub do momentu, aż zgęstnieje. Zdejmij mieszankę z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
Zamknięty ketchup przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu należy spożyć w ciągu miesiąca. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

ikea.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation