Inne

przetwory

POWIDŁA Z ZIELONYCH POMIDORÓW, GRUSZEK, ŚLIWEK I JABŁEK

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów
1 kg gruszek
1 kg śliwek
1 kg jabłek
1 ½ kg cukru
sok z 2 cytryn
3 szklanki orzechów włoskich łuskanych

Przygotowanie

Wszystkie pomidory, jabłka, gruszki i śliwki dokładnie myjemy oraz osuszamy. Przygotowujemy dalej owoce, wyjmując gniazda nasienne oraz pestki. Dalej, kroimy je na drobne kawałki i umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zakrywamy cukrem i dusimy je (cały czas mieszając) do momentu, aż owoce rozmięknął się i połączą. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypujemy orzechy i ponownie zagotowujemy. Tak, przygotowane powidła przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, które szczelnie zakręcamy i stawiamy dnem do góry w celu przestudzenia.

Jeśli ktoś z Was woli większe kawałki owoców, nie musi ich mocno gotować. Wystarczy, że miękkie owoce przełożymy do innego naczynia, a zagotujemy mocno sam płyn, do którego znowu dodamy owoce i wsypiemy orzechy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation