Inne

przetwory

Dżem poziomkowo-morelowy - przepis

Składniki
500g poziomek
1 kg moreli
300-500g cukru
1 opakowanie żelfixu
szklanka wody
skrojona skórka z 1/3 cytryny

Przygotowanie
Zdjęcie - Dżem poziomkowo-morelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do garnka wkładamy wypestkowane morele, podlewamy je szklanką wody i jak się rozgotują wyławiamy skórki, które z łatwością się od nich odkleją.
Cytrynę dokładnie myjemy, ostrym nożem odcinamy cienką warstwę skórki z 1/3 cytryny, wrzucamy ją do garnka.
Gotujemy wszystko przez 5 minut, co jakiś czas zbierając szum.
Po tym czasie dodajemy poziomki, cukier i żelfix gotujemy 5 minut. Ilość cukru zależy głównie od słodkości moreli.
Gorącym dżemem poziomkowo morelowym napełniamy słoiczki, ja moje wekowałam w słoiczkach, które dostałam od www.weck.com.pl, później pasteryzowałam przez 10 minut.
Jeśli słoiczki zaprawiacie w słoikach typu twist (z zakrętką) to wystarczy po napełnieniu zakręcić i odwrócić je do góry dnem na 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation