Inne

przetwory

Marmolada pomarańczowa

SKŁADNIKI

NA KILKA SŁOICZKÓW:
1,5 kg pomarańczy
1/2 kg cytryn
1 grejpfrut
1,5 kg cukru
2,5 litra wody

rzygotowanie

Owoce wyszorować gąbką, pokroić na 4 ćwiartki, ostrym nożykiem obierać ze skórki zaczynając od góry ku dołowi (obierać zewnętrzną, pomarańczową część, bez białej części). Przygotować bardzo duży garnek najlepiej z grubym dnem. Miąższ wycisnąć bezpośrednio nad garnkiem tak aby zbierać wyciekający sok, kroić na kawałki i wrzucać do środka. Pestki (będą głównie z cytryn) odkładać na bok. Skórki (oprócz skórki grejpfruta) pokroić nożem na cienkie paseczki, włożyć do garnka razem z miąższem.
Pestki dokładnie zawinąć w gazę i włożyć do środka garnka (możemy dodać pestki nazbierane z innych cytryn). Wszystko zagotować. Gotować bez przykrycia przez pół godziny na większym ogniu, w międzyczasie 2 - 3 razy przemieszać, pod koniec uważać aby dżem nie przywierał do dna.
Następnie wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na dużym ogniu. Gotować bez przykrycia przez około 2 godziny na dość dużym ogniu (dżem ma bulgotać) od czasu do czasu zamieszać, ale niezbyt często. Pod koniec gotowania na powierzchni będzie tworzyła się piana, którą można zbierać łyżką (dzięki temu marmolada będzie bardziej klarowna). Po ugotowaniu zostawić marmoladę w temperaturze pokojowej na całą noc.
Wyjąć pestki z marmolady i całość zagotować (jeśli po nocy okazało się, że marmolada jest bardzo rzadka, można ją trochę dłużej pogotować). Nakładać do sterylnych słoików i od razu zamykać na gorąco. Odstawić do spiżarki lub piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation