Kuchnia

Ciastka, mufiny

niebo na talerzu: Kokosowe ciasteczka

składniki:

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych

Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć na białą masę z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać po łyżce pozostałego cukru. Odłożyć mikser i dodawać do piany z białek utarte żółtka, powoli i porcjami, cały czas mieszając delikatnie łyżką. Na końcu wmieszać, również porcjami kokos. Układać niewielkie krążki na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Piec ciastka do zrumienienia, ok. 10 - 14 minut ( z termoobiegiem). Jeśli piekarnik nie ma termoobiegu, należy wkładać blaszki pojedynczo. Przestudzić lekko na kratce i podważając szerokim nożem zdejmować z papieru, mogą nieco się przyklejać.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation