Kuchnia

Kaka i inne

Kurczak ze szpinakiem

SKŁADNIKI 2 PORCJE, PO 560 KCAL
400 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
2 plasterki cienko pokrojonego boczku (lub 2 kawałki suszonych pomidorów)
MARYNATA
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki papryki w proszku
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
SOS SZPINAKOWY
2 łyżeczki masła
1/2 ząbka czosnku
100 g szpinaku
80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30% lub 18% do zup i sosów
40 g sera gorgonzola
po 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
szczypta tartej gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE
Filety doprawić solą i pieprzem, nasmarować startym czosnkiem, papryką w proszku, oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec bez przykrycia przez 35 minut.
SOS SZPINAKOWY
Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć starty czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez chwilę aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę oraz ser i mieszać aż ser się rozpuści, przez ok. 1-2 minuty. Posypać obydwiema mąkami, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia, doprawić gałką muszkatołową.
PIECZENIE
Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.
Na upieczonego kurczaka wyłożyć sos szpinakowy, posypać zrumienionym boczkiem (lub posiekanymi suszonymi pomidorami) i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
makaron / ziemniaki / ryż
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation