Kuchnia

Przepisy

Wytrawne babeczki ze szpinakiem

kładniki:

250 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
łyżka masła klarowanego
100 g margaryny
proszek do pieczenia
2 jajka
2 ząbki czosnku
250 ml mleka
2 szklanki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: szpinak podsmaż na łyżce masła klarowanego, a kiedy będzie już prawie gotowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i drobno go posiekaj. W garnuszku rozpuść margarynę, a gdy przestygnie, dodaj do niej mleko, jajka, posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. W drugiej miseczce połącz mąkę z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj zawartość garnuszka i wszystko wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij każdą do 3/4 wysokości. Wytrawne babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation