Kuchnia

Warzywa

Ziemniaki nadziewane zapiekane
w piekarniku
Składniki:

8 ziemniaków raczej dużych
200 g sera żółtego utartego
1/2 łyżeczki kminku zmielonego
1 wiązka szczypiorku
2 żółtka
2 białka
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka musztardy
pieprz, sól i gałka muszkatałowa
do przyprawienia
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać na 250°C góra/dół. Ziemniaki dokładnie umyć i nakłuć widelcem dookoła. Każdego ziemniaka zawinąć pojedyńczo w folię aluminiową i położyć na ruszcie w piekarniku (nie na blasze), na środkowej szynie i piec około 50 minut. Następnie wyjąć je, porozwijać i każdego przekroić wzdłuż, pozostawić do przestygnięcia.

Ser żółty, kminek i drobno pokrojony szczypiorek wymieszać. Łyżeczką wybrać miąższ z ziemniaków (ale tak, aby jeden centymetr miąższu naokoło pozostało!) - w ten sposób powstaną szalki do nadziewania masą.

Miąższ z ziemniaków rozgnieść widelcem i wmieszać do poprzednich składników. Zółtka, śmietanę, 2 łyżki masła i musztardę wymieszać trzepaczką na masę i wmieszać do masy ziemniaczanej. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Gotową masę ponakładać do wydrążonych poprzednio szalek ziemniaczanych.

Temperaturę piekarnika obniżyć do 200° C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować pozostałym masłem (pozostała 1 łyżka masła). Poukładać ponadziewane szalki ziemniaczane i piec około 10 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation