Kuchnia

Warzywa

Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Składniki
1 kg ziemniaków

2 ząbki czosnku

100 ml oleju

50 ml soku z cytryny

2 łyżeczki oregano suszonego

sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki umyć, obrać i wypłukać.

Ziemniaki pokroić na cząstki.

W miseczce wymieszać olej, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.

Ziemniaki przełożyć do brytfanny wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Ziemniaki polać przygotowaną mieszaniną oleju, soku z cytryny i ziół. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

Do brytfanny wlać tyle wody, aby częściowo przykryć ziemniaki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation