Kuchnia

KURCZĘ

PIECZONY FILET Z KURCZAKA ZA KANAPKI

Składniki:

4 filety z kurczaka
sól i czarny pieprz do smaku
1,5-2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
szczypta curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka majeranku

Jak przygotować pieczone filety z kurczaka? Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski. Najpierw doprawiamy mięso solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie przyprawy, nacieramy nimi filety.

Filety układamy po 2 sztuki w 2 aluminiowych torebkach z okienkiem (albo w rękawie do pieczenia), zamykamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Wyjmujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku (góra dół) o temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości mamy filety z kurczaka.

Przez okienko widać czy mięso jest zarumienione. Wyjmujemy mięso z torebki, jeśli chcemy wykorzystać mięso jako drobiową wędlinę na kanapki to studzimy, jeśli chcemy zrobić z mięsa obiad, to wyjmujemy mięso, kroimy w grube plastry i wykorzystujemy wszystko to co zostało w torebce podczas pieczenia i robimy sos pieczeniowy. Jak zrobić sos pieczeniowy napisałam na blogu tutaj, w tym przypadku jest taka sama zasada. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation