Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Orecchiette z kurkami i brukselką
Prosty do wykonania i bardzo apetyczny obiad lub kolacja, gdy przychodzisz zmęczony z pracy. Wybierz ulubiony makaron (mogą być np. kokardki) i do dzieła!

Składniki:

120 g brukselki
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
230 g oczyszczonych kurek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
kilka gałązek oregano
60 g masła
sok z cytryny do smaku
120 ml domowego wywaru warzywnego
450 g makaronu orecchiette
60 g startego parmezanu
Sposób przygotowania:

Brukselkę czyścimy, myjemy, przycinamy końcówki i dzielimy na listki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy listki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy (nie mieszając), aż się lekko przyrumienią. Potrząsamy patelnią i smażymy jeszcze minutę. Listki przekładamy na talerz. Na reszcie oliwy smażymy kurki, jakieś 5 minut. Wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek i listki oregano. Smażymy, aż szalotka zmięknie. Następnie dodajemy masło, sok z cytryny i wywar. Odparowujemy przez 2 minuty. Makaron gotujemy al dente, cedzimy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Orecchiette, wodę i połowę parmezanu dodajemy do sosu kurkowego. Podgrzewamy przez minutę na mocnym ogniu. Mieszamy z podsmażonymi listkami brukselki i podajemy, posypując danie resztą parmezanu.

Autor: Olga Badowska
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation