Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowe paluszki rybne z sosem tzatziki

Składniki:

Paluszki:
oliwa do wysmarowania blachy
40 g mąki pszennej
70 g płatków kukurydzianych
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
2 duże jajka
450 g filetów z dorsza
bez skóry
Tzatziki:
2 małe ząbki czosnku
1/2 świeżego ogórka
300 g gęstego jogurtu naturalnego
garść posiekanego koperku
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
sól i biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem i smarujemy oliwą. Mąkę wysypujemy na płaski talerzyk. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem. Wysypujemy na drugi talerzyk, mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. W szerokim talerzu do zupy roztrzepujemy jajka. Filety kroimy w grube paski, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w pokruszonych płatkach. Układamy na przygotowanej blasze. Pieczemy 10-12 minut na złoty kolor. Robimy tzatziki. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na pół godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Następnie odciskamy i osuszamy na lnianej ściereczce. Mieszamy ogórka z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i białym pieprzem. Podajemy do paluszków rybnych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation