Kuchnia

Przepisy

Make Cooking Easier

Klopsiki z indyka z kaszą kuskus

Skład:

(zmodyfikowany przepis Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi z książki Jerozolima, 2013)

(przepis na 10-12 klopsików)

500 g mielonego mięsa z indyka

1 pęczek szczypiorku

1 średnia cukinia

4 ząbki czosnku

duża garść posiekanej pietruszki

1 rozbite jajko

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (dzieci mogą nie lubić tej przyprawy)

szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

do podania: kasza kuskus

1 cebula

2-3 łyżki masła + garść posiekanej pietruszki

1 łyżka przyprawy curry

szczypta soli



A oto jak to zrobić:

W dużej misce mieszamy mięso, posiekaną pietruszkę, startą na tzw. dużym oczku cukinię, szczypiorek, wyciśnięty czosnek, przyprawy i jajko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Formujemy klopsiki o wielkości orzecha włoskiego.
Opcja pieczenia: uformowane klopsiki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C, przez 10-15 minut. Podajemy z kaszą kuskuks przygotowaną wg przepisu poniżej.
Opcja smażenia: uformowane klopsiki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym przez ok. 4 minuty, do momentu aż nabiorą złotobrązowej barwy. Podajemy z kaszą kuskus.
Aby przygotować kaszę kuskus: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażam delikatnie posiekaną w drobną kostkę cebulkę i przyprawę curry. Dodaję kaszę i mieszam, tak by kasza w całości była pokryta tłuszczem. Po chwili dodaję wodę (nie za dużo, tak by przykryła kaszę), posiekaną pietruszkę i mieszam. Odstawiam z ognia i doprawiam solą.


Upieczone lub usmażone (dwie opcje podane w procedurze przygotowania) klopsiki podajemy z kaszą kuskus z cebulką i pietruszką. Polecam polać kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation