Kuchnia

smakolyki na zime

jadłonomia · roślinne przepisy: Smalec fasolowy z kaszą gryczaną

Składniki:
•1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
•1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia tutaj
•1 łyżka oleju roślinnego
•sól i czarny pieprz
•1 cebula
•1 jabłko
•1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
•2 liście laurowe
•2 ziarna jałowca
•2 ziela angielskie
•olej roślinny
•1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
•2 - 3 łyżki wody
•1 łyżka sosu sojowego
•1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
•1/2 łyżeczki suszonego tymianku
•1/2 łyżeczki suszonego majeranku
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszą gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 - 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
2.Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy.
3.W międzyczasie fasolę połączyć z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami i wszystko zblendować na gładką pastę. Do gładkiej pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation