Kuchnia

Fit, zdrowo i smacznie

Wegetariańskie kotlety z soczewicy i pieczarek

Składniki
4 sztuki

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
350 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki lub natki i bazylii
1 jajko + do obtoczenia kotletów
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, olej kokosowy itp)
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz


Przygotowanie

Soczewicę wsypać do małego garnka, zalać 1 szklanką wody, doprawić solą i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.
Następnie garnek otworzyć, dodać przyprawy: paprykę słodką i ostrą, kurkumę, oregano i zmielony pieprz, wszystko wymieszać, odparować i ostudzić. Im bardziej soczewica zgęstnieje tym lepiej.
Pieczarki umyć, pokroić i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz masło. Smażyć przez ok. 10 minut na większym ogniu aż pieczarki całkowicie odparują i na koniec zrumienią się.
W międzyczasie doprawić je solą i pieprzem, dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki lub natkę z bazylią. Tak przygotowane pieczarki przestudzić i rozdrobnić w melakserze lub posiekać na desce.
W misce połączyć soczewicę, pieczarki oraz jajko i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Uformować 4 kotlety (masa może być trochę luźniejsza), obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation