Kuchnia

Fit, zdrowo i smacznie

Leczo z ciecierzycą

Składniki na 4 porcje:

1 czerwona cebula
1 puszka ciecierzycy
3 – 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego

½ łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki papryki wędzonej

1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 czerwone papryki

1 cukinia

1 puszka pomidorów
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Paprykę pokroić na duże, kwadratowe kawałki, cebulę posiekać w grubą kostkę, puszkę ciecierzycy odsączyć z zalewy. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę z ciecierzycą i smażyć przez 2 – 3 minuty.
Następnie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę i dodać papryki. Smażyć przez 10 minut.
W tym czasie cukinię pokroić na pół-talarki. Dodać do papryk, zamieszać, smażyć 3 minuty i wlać pomidory. Dusić na dużym ogniu bez przykrycia przez 5 – 10 minut, doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z chlebem, kaszą lub ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation