Kuchnia

Słodkości

Orzechowiec

Składniki:
Ciasto:

- 500 g mąki
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 200 g margaryny
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody

Miód, mleko i sodę rozrobić w kubeczku. Ze wszytskich składników łącznie z rozpuszczonymi zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną z nich upiec na blaszcze wyłozonej papierem do pieczenia w 175 -180°C ok 15 min. Drugą część ciasta (surową) rozłożyć na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia i wylać na nią gorącą masę orzechową. Piec ok 30 min.

Masa orzechowa:
- 250 g ochechów włoskich
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 120 g masła

Podgrzać wszystkie składniki na wolnym ogniu ciągle mieszając (gorące wylać na ciasto!).

Ugotować budyń waniliowy lub śmietankowy z 150 g cukru. Utrzeć kostkę masła, dodać ostudzony budyń i dobrze wymieszać. Krem wyłożyć na ostygnięty placek z orzechami, przykryć plackiem (bez orzechów), polać polewą (stopiłam dwie czekolady deserowe z łyżką masła) i posypać dowolnymi orzechami ( u mnie migdały).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation