Kuchnia

słodkie

Czekoladowy pudding z gruszkami | Moje Wypieki

Ekspresowy, pyszny i rozpływający się w ustach pudding czekoladowy z gruszkami. Kiedy mamy ochoty na małe czekoladowe co nieco, ale niekoniecznie czas by poświęcić na wykonanie deseru więcej niż kilka minut. Nie zawiedziecie się. Smakuje absolutnie każdemu, a składniki na wykonanie najprawdopodobniej czekają w Waszej szafce kuchennej. Podajemy z sosem czekoladowym lub - na bogato - dodatkowo z lodami waniliowymi ;-).

Składniki na 9 porcji:

2 puszki gruszek w syropie (1 puszka ok. 410 g)
125 g mąki pszennej
25 g kakao
125 g drobnego cukru do wypieków
150 g masła + masło do wysmarowania foremki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę kwadratową o boku 22 cm posmarować masłem. Gruszki odsączyć z syropu, osuszyć. Osuszone gruszki wyłożyć na dnie formy, jedna obok drugiej.

Wszystkie pozostałe składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Zmiksowane czekoladowe ciasto przełożyć na gruszki i wyrównać.

Piec w temperaturze 200ºC bez termoobiegu przez około 30 minut. Wyjąć, wystudzić przez 5 - 10 minut na blacie a następnie pokroić ciasto na 9 porcji. Podawać z sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy (ganache):

50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej lub chocolate chips
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiego sosu/polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation