Kuchnia

słodkie

Ciasto PORZECZKOWIEC - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
Masa kakaowa:

3/4 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
5 jajek

Masa serowa:

1/2 kg białego sera (nie mielonego)
6 łyżek cukru pudru
1 kostka masła
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy

Dodatkowo:

2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
gorzka czekolada
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto PORZECZKOWIEC

1. Masa kakaowa: wodę, olej, cukier i kakao dodać do garnka,zagotować i ostudzić całą masę.
2. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać do tego wystudzoną masę kakaową, dodać mąkę, proszek i sodę. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
3. Utrzeć masło z cukrem i dodać ser.
4. Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i śmietan fixy. Masę wyłożyć na dżęm. Posypać startą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation